Logo
Vytisknout tuto stránku

Přijímací řízení

V letošním školním roce došlo v oblasti podávání přihlášek k velkým změnám. Došlo k tomu po loňském roce, kdy zejména u přijímacího řízení na čtyřletá gymnázia a střední školy dlouho panovala nejistota z pohledu přijetí.

Proto letos Ministerstvo školství a Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) přišly se změnami, které mají tuto nejistotu zmírnit a zajistit místo co možná největšímu počtu uchazečů. Nejvýraznější změnou je prioritizace přihlášek, kdy uchazeč jasně stanoví pořadí škol, kam se chce hlásit, a to nově u tří škol, do teď byly školy dvě.

Skrze algoritmus CERMAT poté určí, kdo se kam dostal, právě díky prioritizaci.

Další změnou, i přes jisté „porodní bolesti“, je zavedení Digitálního přihlašovacího systému, tzv. DIPSY. Pro lepší zapamatování je to také zelená postavička z dětského seriálu Teletubbies. Tento systém umožňuje snadnější podávání přihlášek, a to plně elektronicky skrze identitu občana, což do budoucna bude také jediná cesta. Dále to lze dělat po staru papírovou formou a poté hybridně, tedy částečně elektronicky s papírovým potvrzením, které se musí dodat do školy. Tento systém nabízí i zaručenou komunikaci s rodiči, což také výrazně ulehčuje všechny potřebné kroky ve správním řízení, které každé podání přihlášky zakládá.

Jak již byly zmíněny porodní bolesti, tak systém, který se stále ještě vyvíjí, nabízí přehlednější systém pro práci s přihláškami, a to pro obě strany, tedy pro nás jako školu a také pro uchazeče.

Poslední výraznou změnou je, že nově uchazeči ke konání Jednotné přijímací zkoušky (JPZ) organizované CERMATem nejdou psát do všech škol, jak tomu bylo dříve, ale CERMAT sám rozřadí uchazeče dle spádovosti a kapacity jednotlivých škol pro přijímací řízení.

Tato změna vedla také k tomu, že školní část, tedy pohovory, jsme museli přesunout ze dnů konání JPZ na jiné dny, aby všichni uchazeči mohli přijít a mít tak zajištěn prostor pro pohovor. Proto bylo na Klamovce 25. března uděleno ředitelské volno, jelikož počet uchazečů nešlo obsáhnout běžným provozem. Počet uchazečů byl navíc tak velký, že jsme je museli rozdělit do dvou dnů. Druhý termín je 22. dubna, kdy budou mít ředitelské volno zase na Stodůlkách.

K již zmíněnému počtu uchazečů zde došlo k docela výraznému nárůstu zájmu o studium na našem gymnáziu, což je z velké míry ovlivněno i možností volby tří škol. Přesto i při porovnání s rokem 2022, kdy jsme otevírali naposledy všechny tři obory, stejně jako letos, jsme měli celkem 187 uchazečů ve všech oborech, letos to bylo 357. Dlouhodobě byl největší zájem o osmiletý obor, letos to byl obor šestiletý, což potvrzuje celorepublikový trend.

Na našem gymnáziu je tak výrazný převis, jelikož v každém oboru otevíráme pouze jednu třídu.

Všem uchazečům přejeme hodně štěstí!

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *