Logo
Vytisknout tuto stránku

Projektové dny

Výuka na našem gymnáziu je založena na projektové výuce, do které se studenti zapojují během celého školního roku. Na nižším gymnáziu probíhá celá řada celoročních projektů nebo projektů, které se realizují v řádu několika týdnů. Na vyšším gymnáziu se nám již v minulých letech osvědčil koncept projektových dní. Během těchto dní se studenti intenzivně věnují vybranému tématu a mají větší prostor k tomu, aby do hloubky zkoumali a pracovali na problematice, která je zajímá. 

Již začátkem února si naši studenti vybírali celkem z 18 témat a zaměření, které připravili učitelé naší školy. V první polovině května se nakonec realizovalo 15 projektů, jako Botanická exkurze, Po stopách Franze Kafky, Biking workshop, The endangered animal, Na kole a pěšky za krásami pražských toků, Praha pod hákovým křížem, Stopy totality, Španělsko všemi smysly, Marketing cestovní kanceláře, Hájkových kouzelná chemie, Společenské aspekty sportu, Umění a kultura první republiky, Příběh Pražského hradu, Geocaching, Lázeňský trojúhelník – marketing destinace cestovního ruchu. Nabídka byla opravdu široká a studenti si mohli vybrat od projektů zaměřených na historii až po projekty, které je uvedly do základů marketingu nebo chemie. Většina projektů také  naplňovala princip mezipředmětových vztahů, jako například projekt The endangered animal, nebo Na kole a pěšky za krásami pražských toků, kdy se propojilo několik témat a zaměření napříč vyučovacími předměty.

Cílem projektových dnů a projektové výuky všeobecně je, aby žáci samostatně řešili určitou problémovou situaci či úkol. Bylo tomu tak i během těchto projektů, kdy učitelé seznámili studenty s danou problematikou, nasměrovali studenty, ale bylo už na studentech samotných, aby ve skupinách zpracovali určité úkoly či našli řešení problémů, které vycházejí z denní reality. Přitom docházelo k osvojení a upevnění nových vědomostí i dovedností a rozvoji formativních stránek osobnosti, jako je odpovědnost, vytrvalost, tolerance, spolupráce, komunikační schopnosti, sebekritičnost, aktivita, samostatnost a tvořivost.

Z velice kladných ohlasů a zájmu studentů jsme se ujistili v tom, že projektová výuka dává smysl a obohacuje studenty zase o další rozměr, který jim klasická výuka nemůže nabídnout. 

Mgr. Šárka Švábová

Fotografie z projektových dní

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *