Logo
Vytisknout tuto stránku

Poznávací výlet do Švédska a Německa

V květnu proběhly hned dav poznávací zájezdy. Nejprve se skupina studentů vydala poznávat krásy Švédska, konkrétně ostrova Öland a jeho okolí. Později se druhá výprava vydala o trošku blíže, konkrétně za poznáním do Německa. Oba výlety se povedli, dovolíme si říct, že si je studenti maximálně užili a také doufám, že to pro ně bylo dalším obohacením. 

Švédsko

Poslední dubnový den, kolem poledne, jsme my, studenti 2. E, 4. A a 3.E, vyrazili autobusem do Švédska. Jeli jsme směr Ústí nad Labem, Berlín a Rostocku, kde jsme se nalodili na trajekt. Plavba do Dánska přes Baltské moře trvala zhruba dvě hodiny. V brzkých ranních hodinách jsme dorazili do kempu. Kemp se nacházel na břehu moře s písečnou pláží. Ubytováni jsme byli v malých chatkách, které vypadaly jako z katalogu IKEA. Stravovali jsme se formou švédských stolů, kde byl bohatý výběr jídel. Počasí nám moc nepřálo, obloha byla po celou dobu zatažená a bylo docela větrno, ale to nám nezabránilo v hraní fotbalu nebo minigolfu. Třetí den jsme vyrazili prozkoumat severní část ostrova Öland. Prošli jsme se kolem majáku Lange Erik, v rybářské vesnici jsme viděli jeden z největších větrných mlýnů holandského typu na světě. Obdivovali jsme zajímavé vápencové skalní výběžky, kterým se říká rauks. Čtvrtý den jsme navštívili mezinárodní gymnázium v Kalmaru, jehož součástí je i sportovní škola. V ní jsme potkali studenta Adama z Brna, který s námi strávil zbytek dne a dělal nám místního průvodce. Pátý den jsme se vypravili na jižní část ostrova, kde nás zaujala historická tvrz Ismantorp z doby stěhování národů. Odpoledne jsme vystoupali na maják na nejjižnějším výběžku ostrova a kochali se výhledy na okolí. Cestou do kempu jsme se zastavili u zříceniny hradu Borgholm. Šestý den jsme se vydali na cestu domů. Zastavili jsme se v dánské Kodani, kde jsme měli rozchod. Část z nás ho využila k procházce k soše Malé mořské víly. Cestu do Prahy jsme všichni plni zážitků prospali.

student Ondřej Rybář

Německo

Náš zájezd začal v neděli 28. května, kdy jsme v deset hodin večer vyrazili autobusem z Prahy směrem do Hamburku. Do města jsme přijeli vyspaní „do růžova“ druhý den kolem sedmé hodiny ráno. Prošli jsme si centrum Hamburku a absolvovali také plavbu lodí po Labi. Následující den jsme navštívili město Lübeck a užili si pláž v Travemünde. Ve středu jsme zamířili do Brém, které se pyšní krásnou architekturou, a hned další den jsme se vydali na ostrov Helgoland. I přes chladné počasí jsme si užili jeho nádhernou krajinu a pozorovali jsme tamní mořské ptáky, zejména tereje. Večer jsme nastoupili do autobusu a vyrazili jsme zpět do Prahy, kam jsme dorazili následující den kolem osmé hodiny ráno. Výlet nabitý nejrůznějšími aktivitami jsme si všichni moc užili a návštěvu severního Německa můžu jen doporučit!

studentka Alice Burianová

Fotografie z obou akcí

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *