Logo
Vytisknout tuto stránku

1. místo v mezinárodní soutěži - úspěch našeho pedagoga Rafaela

1. místo v mezinárodní soutěži - úspěch našeho pedagoga Rafaela

Před pár dny sis vyzvedl mezinárodní ocenění (1. místo) za nejlepší projekt gamifikace na školách. Řekni nám, kolik vyučujících, škol a projektů bylo zapojených a v jaké konkurenci jsi obstál. 

Jsem za cenu vskutku velice šťastný; bylo pro mne ctí připojit se k celému mezinárodnímu společenství učitelů španělštiny a podílet se na tomto, pro naši školu naprosto novátorskému, projektu. Dohromady se zúčastnilo 50 projektů z celého světa. Jejich úroveň byla velmi vysoká. Já měl navíc skvělé studenty - spolupracovníky, kteří mi pomohli natočit videa pro prezentaci projektu v Madridu. Proto jsem tak pyšný na tento projekt a také na to, jak dobře na něm studenti z 5. B participovali. 

Čím zaujal tvůj projekt porotu?

V zásadě nejvíce zaujala hloubka, trvání a originalita projektu.

Hloubka, protože prostřednictvím hry jsme zpracovali všechny cíle a jazykové dovednosti předmětu (psaní, porozumění textu, porozumění poslechu a ústní projev). 

Trvání, protože většina gamifikovaných projektů není tak dlouhých, jako ten náš, který trval celé pololetí. 

Originalita, neboť studenti se stali španělskými superhrdiny a neboť jsem používal všechny možné technologické prostředky (úkoly na facebooku, brýle pro virtuální realitu za účelem cestování v jiných zemích nebo používání kouzelných karet, stolních her apod.) 

Představíte nám stručně projekt, který vzbudil tolik zájmu ve světe? ☺

Příběh pojednává o boji superhrdinů proti zloduchům španělštiny. Je rok 2030 a zloduši porazili naše španělské superhrdiny a poslali je na opuštěný ostrov bez jejich schopností. Misí našich studentů – superhrdinů je vrátit se a porazit zákeřné zloduchy španělštiny, ale nejdříve musí společně trénovat v rámci menších misí a znovu získat všechny své schopnosti. A tak si každý student musel vybrat jednoho superhrdinu (Batman, Wonder woman, Deadpool atd.), dostal kartičku, na kterou se zaznamenávaly body z různých aktivit. Student také mohl kupovat kouzelné karty, kterými vylepšoval svého superhrdinu nebo pomáhal ostatním. Podle komentářů studentů to většinu bavilo a hodně se při hodinách naučili.

Jaké další projekty gamifikace na škole probíhají a jaké připravuješ do budoucna?

V současnosti probíhá gamifikace ve třídě 6. B v rámci projektu nazvaném „Sherlockovi učni“. Při něm musí studenti – detektivové řešit různé záhadné a paranormální případy. Zároveň připravuji novou gamifikaci na téma Vikingů (v této době téma velmi populární). Kromě toho studenti tříd 5. B a 8. C společně vytváří stolní hru ve španělštině za pomoci dalších slavných her (Carcasssonne, Uno, Když sním, Celestia atd.), jejichž pravidla si přizpůsobují svým potřebám. Mezi další nápady patří rozšíření gamifikace i na další předměty jako například na angličtinu.  V neposlední řadě píši knihu či spíše praktický manuál pro učitele, neboť v této chvíli žádná literatura neexistuje.

V čem vidíš největší přínos gamifikace pro studenty?

V zásadě gamifikace usiluje o začlenění typických prvků hry (bodování, pozice, medaile, kouzelné karty apod.) a jejich využití pro zefektivnění výuky. Naši studenti zažívají něco jiného, atraktivního a bližšího jejich světu. Gamifikace mi pomáhá uskutečňovat to, co chápu jako vzdělávání: motivovaný žák je žák, který se učí a bez emocí není učení.

Jak je metoda gamifikace rozšířena na školách v ČR a jak ve Španělsku? 

Španělsko je v současnosti druhou největší velmocí gamifikace. v České republice není tak známá. Četl jsem o jednom profesorovi, který vyučuje na základě her, ale neexistuje zde žádná komunita. Právě proto chceme na GMVV vytvořit první „gamifikační sdružení“ v zemi, abychom podpořili tento nový způsob výuky a aby se všichni profesoři, kteří by měli zájem, měli kam obrátit a případně požádat o pomoc nebo podporu. Gamifikace je tady a už tu zůstane!

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *