Logo
Vytisknout tuto stránku

Dubnový FRESH - Projekt OPICE

Dubnový FRESH - Projekt OPICE

Jednou z neodmyslitelných součástí života naší školy je zacílení na projektovou výuku, na projekty obecně. Ty se týkají nejen práce studentů, ale také profesního života pedagogů, kteří každoročně prochází tzv. projektem OPICE – Odbornou Pedagogickou InspiraCÍ. Tento projekt je realizován v souvislosti s dalším vzděláváním pedagogických pracovníků a je založen na nacházení inspirace pro výuku a kooperaci pedagogů. 

Projekt je zacílen právě na pedagogy a probíhá v letošním roce od 

1. března do 31. května 2017. Letos je spojen s inovací, která tkví v tom, že je postaven na „nabídce a poptávce“, kdy jednotliví pedagogové nabízejí kolegům své zajímavé vyučovací hodiny a metody, jež by kolegové mohli zhlédnout, reflektovat, inspirovat se jimi. Jednat se může o metody vyzkoušené, osvědčené, ale také nové, zařazené do OPICE s cílem zisku zpětné vazby od pedagoga, odborníka. 

Pokud nabídnutá metoda někoho z kolegů zaujme, využije nabídky a přijde výuku svého „parťáka“ zhlédnout. Je na jeho rozhodnutí, zda ji zhlédne v pozici pedagoga – již zmíněno odborníka, který reflektuje metodologickou a didaktickou stránku, nebo studenta, který reflektuje obsah výuky, pochopení učiva. Ideálním stavem je, když pedagogové navštěvují výuku napříč svými obory, aprobacemi.

Pro studenty projekt znamená fakt, že se v současné době mohou ve výuce setkávat s návštěvami svých pedagogů, kteří budou výuku sledovat, nebo se do ní budou také zapojovat.

Velkou přidanou hodnotou projektu je vzájemné obohacení pedagogů po stránce metodologie, ale také podpora jejich vzájemné kooperace, prohlubování důvěry, asertivity a empatie, sdílení zážitků a pocitů. Díky tomu, že je náš pedagogický tým složen z řady kreativních, inovátorských a otevřených lidí, kteří se rádi učí novému, zkouší originální metody a nechtějí ustrnout na jednom bodě, je v podstatě oblíbenou součástí školního života.

 

Mgr. Ivana Veselková
Zástupkyně ředitelky pro pedagogiku
 
© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *