Logo
Vytisknout tuto stránku

Hodnocení České školní inspekce (ČŠI)

Letošní školní rok se přehoupl do poslední čtvrtiny. Bohužel stále do odvolání mimořádného opatření se zakazuje osobní přítomnost žáků a studentů na středním vzdělávání ve školách, neboť mezi nejčetnější ohniska nemoci COVID-19 patří v celkovém hodnocení školy a školská zařízení. Zákonem je nyní stanovena povinnost školy ve vymezených mimořádných situacích zajistit vzdělávání distančním způsobem pro žáky a studenty a zároveň je stanovena povinnost žáků nebo studentů se tímto způsobem vzdělávat. Vzhledem k této skutečnosti Česká školní inspekce (ČŠI) realizuje tematické inspekce, jejichž cílem je sledovat dopady mimořádných opatření na podmínky a průběh vzdělávání v distančním režimu. Sleduje a hodnotí realizaci distančního vzdělávání z různých hledisek na vybraných školách. Jednou z vybraných škol byla v březnu i naše škola. Součástí tematické inspekce byla i hospitační činnost, která probíhala on-line ve vybraných hodinách a po každé hospitaci proběhl krátký on-line rozhovor s vyučujícím týkající se dopadů mimořádných opatření na distanční výuku.
ČŠI konstatovala, že systém distanční výuky na našem gymnáziu je systematicky a jednotně nastavený, efektivně probíhá spolupráce v rámci předmětových komisí, odborně i metodicky kvalitně a názorně probíhá výuka společenskovědních i přírodovědných předmětů. Dále inspekce konstatovala, že škola podporuje jazykové dovedností žáků, aktivizačními metodami a metodami podporující kreativitu žáků vede hodiny v českém jazyce a cizích jazycích. Taktéž vyzvedli funkční využívání aplikačních nástrojů MS Teams ve výuce. Škola působila velmi dobrým pozitivním dojmem, vyučující perfektně komunikují se studenty, volí respektující přístup vůči studentům, motivují je k výuce, oslovují v hodinách prakticky všechny studenty a kladně byla hodnocena i vysoká účast studentů na výuce – prakticky 100%. Z rozhovorů s jednotlivými učiteli vyplynulo i pozitivní vnímání zpětné vazby učitelům od vedení (video hospitace ze strany vedení). Nic se nedá vytknout, sbor je na vysoké úrovni s jednotným systémem.
Za tyto závěry, které jsou výsledkem dlouhodobého pracovního nasazení, jsme byli moc rádi. Velkou pochvalu jsem tlumočila i všem vyučujícím, jejichž hodiny inspekce navštívila. 

Mgr. Hana Třebická 
ředitelka školy

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *