Logo
Vytisknout tuto stránku

Tisková zpráva GMVV k situaci na Ukrajině

„Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. “ 

Edmund Burke

 

Svobodný a demokratický svět má absolutní morální povinnost pomoci Ukrajině. Jedna z největších evropských demokracií, která je blízkým partnerem České republiky, se během několika hodin ocitla v otevřené válce s Ruskou federací. Je důležité si uvědomit komplexitu tohoto konfliktu, který začal již v roce 2014 a postupně eskaloval až do vpádu ruských vojsk na území Ukrajiny.  Vyvrcholení tohoto konfliktu zaskočilo celý svět, ale teď je důležité spojit síly a pomoci Ukrajině a hlavně ukrajinským rodinám, které jsou na útěku před válkou. 

 

Situace nám od začátku konfliktu není lhostejná a hledáme nejlepší způsob, jak efektivně pomoci. Proto jsme se spojili se Sdružením Ukrajinců a příznivců Ukrajiny v České republice (SUPU), konkrétně s jeho zástupkyní Mgr. Olgou Mandovou, se kterou společně koordinujeme pomoc naší školy ukrajinským rodinám na útěku z okupované Ukrajiny. Momentálně jsme nabídli SUPU ubytovací kapacity. Jsme připraveni poskytnout prostory pro ubytování ukrajinským dětem a rodičům, kteří míří do České republiky. Chtěli bychom pro tyto rodiny zajistit stravování, zdravotnické služby, právní pomoc při vyřizování víz a také vzdělání a aktivity pro děti. Počítáme se zapojením našich studentů, kteří mohou pomoci jak při logistice převozu ukrajinských rodin na ubytovnu, tak při pomoci tlumočnické i morální. Zároveň na Ukrajinu posíláme humanitární pomoc přes jedno z center organizujících humanitární konvoje. Nakoupili jsme hygienické potřeby, jídlo, spacáky, karimatky a další potřebné věci, o které ukrajinský lid žádá. V neposlední řadě Ukrajinu také podpoříme finančním darem, který zašleme na Ukrajinské velvyslanectví v České republice.

 

Na závěr bych chtěl vyjádřit podporu a soucit našim ukrajinským a ruským studentům a jejich rodinám. Uvědomujeme si, že za válku nemohou ani občané Ruské federace ani občané Ukrajiny. Válku odsuzují občané obou států a také většina světa. Všichni si přejeme ukončení agrese, které je Ukrajina nyní vystavena. Prosíme všechny, aby projevili svým ukrajinským a ruským známým solidaritu a nabídli jim pomoc v této složité situaci, která náš všechny hluboce zasáhla.

 

Pokud byste s těmito aktivitami mohli pomoci, neváhejte nás kontaktovat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Budeme rádi za jakoukoliv pomoc. V průběhu týdne Vás budeme informovat o dalším postupu.

 

#StandWithUkraine
Šimon Zajíček
Jednatel GMVV

 

 

 

 

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *