Logo
Vytisknout tuto stránku

Testování učebních stylů studentů

Případné školní neúspěchy mají různé příčiny. Jednou z nich může být preferovaný učební styl žáka. Abychom se totiž mohli něco naučit, jsme závislí na tom, jak naše smysly zprostředkují informace našemu mozku. Většina lidí přednostně užívá jeden ze smyslů více než ty ostatní. Někteří lidé se učí nejlépe poslechem, mají auditivní paměť. Jiní se nejlépe učí tak, že si prohlédnou obrázky. Ti mají vizuální paměť. Ještě jiní se nejlépe učí ohmatáním a vyzkoušením věcí. Jejich paměti se říká kinestická. Vědět, jakým způsobem se učíme, nám v učení pomáhá.

Proto gymnázium také letos organizuje pro všechny žáky prvních ročníků testování, jehož výsledkem je určení preferovaného učebního stylu žáka. Tyto výsledky by měly posloužit nejen vyučujícím, ale jsou důležité také pro rodiče žáků i žáky samotné. Ti pak budou moci svou domácí přípravu upravit tak, aby pro ně učení nebylo mučení, ale efektivní způsob získávání vědomostí a dovedností.

Toto testování proběhne ve škole v první polovině prosince, přičemž se nejedná o podrobný test zadávaný např. v pedagogicko-psychologických poradnách, ale o test dostupný školám a veřejnosti. Vyučující, žáci i rodiče pak budou o výsledcích informováni včetně metodiky, jak s těmito výsledky dále naložit.

PhDr. Lenka Palkovská, Ph.D.

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *