Logo
Vytisknout tuto stránku

Filmové zpracování Erbenovy Kytice

V rámci předmětu Interpretace literárních textů se studenti maturitního ročníku zabývali v měsících říjnu a listopadu poezií, jejím vývojem, žánry, tematickými okruhy či formální výstavbou. Mezi texty, jimž se věnovali, byl vedle Baudelairovy Mršiny či Kolářových Prométheových jater také jeden ze symbolů českého básnictví – Erbenova Kytice.

Ve snaze uchopit baladický soubor co nejkomplexněji ji maturanti nejen četli, analyzovali a interpretovali, ale také natáčeli videa, v nichž ztvárňovali vybrané balady. Jejich úkolem bylo zvolit si v libovolných skupinkách kteroukoli baladu sbírky a originálně ji ztvárnit. Zadání bylo tedy vzhledem k formě zpracování de facto volné a umožňovalo studentům kreativní přístup. Vznikl tak pestrý soubor různě pojatých filmových ztvárnění balad, jakými jsou Polednice, Svatební košile, Dceřina kletba, Vodník či Štědrý den. Nejen že se studenti naučili texty jednotlivých balad nazpaměť a použili je pro základ svých scénářů, ale vytvořili i zajímavé kulisy a scenérie doprovázené tematickými kostýmy či rekvizitami.

Ve svých zpracováních aplikovali schopnosti kooperace, kreativity, práce s IT technologiemi či citu pro provázání textové a vizuální roviny díla. Právě uvedená komplexnost výstupů a skillů nutných pro jejich vytvoření je pro daný styl učení největší přidanou hodnotou.

Mgr. Ivana Klabalová Veselková, zástupkyně ředitelky pro pedagogiku

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *