Logo
Vytisknout tuto stránku

Parlamentní situace

Ve čtvrtek 24. 3. 2022 se naše třída zúčastnila parlamentní simulace na vysoké škole CEVRO INSTITUT. Celá akce byla rozdělena do několika částí. Nejprve jsme byli rozděleni do jednotlivých týmů, které reprezentovaly reálné politické strany a hnutí. Celkový počet „poslanců“ v jednotlivých skupinách zhruba odpovídal tomu, jak velké zastoupení mají jednotlivé strany a hnutí v parlamentu. Dále nám bylo vysvětleno, jak to v parlamentu České republiky funguje a také to, co během celého dne budeme dělat. 

Naším úkolem bylo vyjádřit se k podání návrhu Pirátské strany o zavedení elektronických voleb. Každá skupina dostala poznámky k tomu, jaké postavení a pro a proti názory k tomuto tématu mají jednotlivé strany a hnutí. Hlasování o přijetí či nepřijetí tohoto návrhu probíhalo stejně, jako by o něm jednali poslanci v parlamentu. 

Celkově bylo jednání rozděleno do tří částí: první, druhé a třetí čtení. Během prvního čtení předsedové jednotlivých stran a hnutí přednesli vyjádření k zavedení elektronických voleb. V rámci druhého čtení zástupci z každé strany namítli různé faktory, které by mohly online volby ovlivnit, rizika elektronických voleb, ale také pozitivní věci, které by právě e-volby mohly přinést. Třetí čtení spočívalo v přednesení pozměňovacího návrhu k původnímu návrhu od Pirátské strany. Po odhlasování různých pozměňovacích návrhů byly ty přijaté přidány do původního návrhu. O tom, zda se celkový pozměněný návrh přijme či zamítne, hlasoval každý „poslanec“. V případě naší parlamentní simulace byl návrh na zavedení elektronických voleb zamítnut. 

Závěrem celé akce byla tisková konference, kdy se fiktivní novináři a televizní reportéři ptali jednotlivých poslanců na otázky k tomu, jak hlasování probíhalo a co by rádi sdělili svým voličům.

Justina Pachmanová, 7. A

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *