Logo
Vytisknout tuto stránku

Výchovně vzdělávací rada a její působení na škole

V uplynulých letech se školní prostředí muselo vyrovnávat s různými dopady izolace a prudkého nárůstu času stráveného na sociálních médiích u dětí v různých fázích vývoje, což se neobešlo bez následků. I v ekosystému, když jedna jediná součást je nahrazena jinou, se spustí řetězec ne vždy předvídatelných reakcí a zcela bez výjimky podobnou situaci zrcadlí dnešní obtíže dospívajících dětí.  Školní prostředí je téměř vždy zásadním místem, kde se problémy dětí mohou prezentovat. Ať již plynou z nedostatečných sociálních návyků v kolektivu, horšího přizpůsobování se novým situacím, anebo z různých typů vývojových či jiných potřeb podpory v učení, na školu je vyvíjen tlak, aby zachytila, podpořila a přirozeným způsobem kompenzovala mnohé takové situace. Potřeba podpory je enormní i z hlediska emocionální křehkosti dětí v důsledku reálného stresu, který není vždy snadno odůvodnitelný, ale je o to zrádnější, protože může pramenit ze souhry situací, které jsou mimo dětskou kontrolu, kumuluje se pomalu ale soustavně například během jejich života ve virtuálním světě.  

Škole v mnoha případech chybí podpora v externích zařízeních pomoci a pedagogicko-psychologických poradnách. Tato zařízení jsou přetížena do takové míry, že přenechávají maximální autonomii v podpoře studentů zpět škole. Tento fakt zásadně přispěl ke zřízení Výchovně vzdělávací rady. 

Výchovně vzdělávací rada (VVR) byla zřízena jako reakce na kumulující se nárůst v potřebě rychle a flexibilně reagovat na nově vznikající problémy v oblastech ovlivňujících vzdělávání a plnění funkcí školy. Jedním z hlavních úkolů je pravidelné vyhodnocování klimatu na škole prostřednictvím šetření a efektivní komunikace mezi vyučujícími, třídními učiteli a žáky. Zahrnuje ve svém posuzování aspekty školní docházky, wellbeing, prospěch žáků a podporuje kritické konstruktivní myšlení napříč systémem. 

VVR je rada fungující na obou budovách a setkává se dle potřeby, ale minimálně jedenkrát do měsíce. Vyhodnocuje a řeší aktuální otázky týkající se žáků školy. Diskutuje o různých aspektech vzdělávání a výchovy, ve snaze nalézt a navrhnout vedení školy optimální dostupné řešení. Impulz k projednávání mohou vnést jak žáci, tak pedagogové během pravidelné komunikace se členy rady, která se jejich nápady, stížnostmi a podněty zabývá. Rada je především poradním orgánem, který ale zároveň funguje jako komunikační a informační orgán, protože spolupracuje s externími organizacemi, kterými jsou pedagogicko-psychologická poradna, policie ČR, OSPOD a mnohé další. VVR může iniciovat výchovně vzdělávací komise a rozhovory se žáky a zákonnými zástupci, a zabývá se komplexně řešením situací, které nás mohou ve škole potkat.  

Největší předností rady je její multioborové složení a demokratické postupy.

Skládá se z:

  • výchovných poradců: Mgr. Zuzana Blažková, MBA, Mgr. Pavla Trunečková, 
  • metodiků prevence: Ing. Dagmar Hájková, Mgr. Tereza Strachotová, 
  • zástupců ředitelky školy: Mgr Martin Zelinka a Mgr. Šárka Švábová 
  • psychologického konzultanta školy: Lucie Greenidge M.A., 

a doplněných reprezentantem třídních učitelů: Ing. Michalem Pickarem

Výchovně vzdělávací rada se aktivně podílí na vytváření příznivého prostředí pro vzdělávání a výchovu žáků. Její práce je spojena s mnoha aspekty školního života a jejím úsilím je přispívat k lepšímu vzdělání a celkovému blahobytu studentů naší školy.

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *