Logo
Vytisknout tuto stránku

Spolupráce s Proxima Sociale s.r.o.

Naše škola spolupracuje s a využívá služeb odborníků ze společnosti Proxima Sociale s.r.o. již několik let. Ráda bych úvodem představila činnost této organizace, jejímž cílem je především poskytování služeb komunitního charakteru. Patří k nim, mimo jiné, programy prevence rizikového chování, ale i probační a resocializační programy, včetně odborného poradenství. Jejich zkušenosti jsou rozsáhlé díky zaměření se na předcházení rizik spojených s obdobím dospívání a pomáhání při řešení životních situací, s nimiž si mladí lidé nevědí rady a jsou pro ně obtížně řešitelné.

My využíváme primárně programy selektivní prevence v případech, kdy vyhodnotíme potřebu zmírnit, nebo zastavit projevy rizikového chování v třídních kolektivech. Tento program se obvykle soustředí na konkrétní potřeby dané třídy, a tudíž zprvu mapuje rizikové chování dané skupiny, vyhodnocuje a navrhuje konkrétní doporučení k další práci s třídou. Během tohoto procesu se pedagogové aktivně zapojují.

Cílem je vždy zajistit bezpečné prostředí každého jednotlivce v třídním kolektivu.  K tomu je obvykle zapotřebí posílit komunikativní dovednosti a schopnost řešení konfliktu ku prospěchu skupiny, z čehož vyplývá, že se jedná o dlouhodobý proces. Souběžně je nutné posilovat odolnost vůči tlaku a zároveň i tolerovat určitý diskomfort v situacích, kdy tlak skupiny narušuje vlastní morální cítění.

Z našich zkušeností jsme v některých třídách zaznamenali různé stupně posouvání norem, které vždy můžou eskalovat do šikany. Obvykle se nejedná o rychlý či snadno detekovatelný proces, k posouvání norem začne docházet pozvolna. Každý žák má jinou schopnost přizpůsobit se tlaku skupiny a velmi často si zprvu všimneme nespokojenosti spíše jednotlivců a menšinových skupin spojenou se strachem či bezradností.  

V souvislosti s tím je téměř jisté, že členové dominantní skupiny považují své jednání za běžné, obvykle za formu legrace, která se znormalizuje, a tím pádem si dopady "tvrdšího škádlení" mnohdy neuvědomují, nebo nechtějí připustit. Vůbec nepomáhá to, že se "oběť" odmítá jako oběť do poslední chvíle identifikovat, protože v rámci norem třídy, kde jsou již posunuty hranice, jí jako oběť ostatní nevnímají. Pak se pochopitelně stává, že se tito žáci brání zvědomování svého jednání, protože se neztotožňují s nálepkami, které z toho vyplývají.

Práce s kolektivem je velmi komplexní, a právě v těchto situacích je přínos vnějšího zásahu nezbytný, protože vnáší vnější autoritu a objektivitu, kterou lze v denním kontaktu se skupinou obtížně garantovat. Proxima sociale zatím velmi úspěšně pracovala s žáky a teamem pedagogů, což objektivně přineslo pozvolné zlepšení klimatu v kolektivech.

Terapeuti z Proxima Sociale poskytují školení a supervizní konzultace našim pedagogům, zejména ohledně obtížných témat v souvislosti s předcházením rizikových situací. Konzultace jsou zaměřené i na formu efektivní komunikace s cílem deeskalace konfliktních situací, jak mezi studenty, tak i v komunikaci s rodiči a vnějšími organizacemi.

Závěrem bych ráda dodala, že přínos této společnosti je nesporný již proto, že se zabývá širokým spektrem pomoci od malých žáčků až po studenty vysokých škol. Řeší aktuální témata autenticky v reálném čase, zabývá se péčí, která předchází, ale zároveň i následuje po krizových situacích, a může nám tak předávat velice cenné zkušenosti kontinuálně. Pomáhá nám vytvářet bezpečné prostředí pro vzdělávání, což je náš společný cíl.

M.A. Lucie Greenidge

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *