Logo
Vytisknout tuto stránku

Jsem naplněna optimismem

Jsem naplněna optimismem

Pandemie mezi nás vtrhla bez varování a změnila zcela zásadně naše dosavadní životy. Vymazali jsme si schůzky v kalendářích, pověsili tenisové rakety či plesové šaty na věšák, vzdali se návštěv divadel či knihoven, přehodnotili jsme priority a museli se rychle přizpůsobit novým podmínkám a požadavkům. Mnozí z nás nechodí do kanceláří a pracují z domova, je zavřena většina obchodů, pohyb na ulicích je omezen. Našim dětem se zavřely školky a školy. Všichni se musíme učit jinak pracovat a jinak žít.

Z médií na nás stále útočí katastrofické zprávy, prognózy nejsou optimistické. Čísla nemocných se po celém světě zvyšují. Ekonomika padá do červených čísel. Zdá se, že svět na takovou sílu jednoho viru nebyl připraven.

Přesto jsem stále naplněna optimismem.

Důvodem je, že silně vnímám semknutí a sounáležitost lidí. Ač se na sebe v normálním běhu života mračíme, na silnicích jsme sobečtí, jako sousedé se nezdravíme, dnes prokazujeme, že dokážeme žít společně a překonávat překážky. Vlna obrovské solidarity a pomoci je vidět všude. Děláme si navzájem radost. Navíc se opět ukazuje, jaký mimořádný humor a jakou břitkost v sobě náš národ má. Na sociálních sítích kolují hlášky, vtipy, aforismy. Naše kreativita a invence jsou obdivuhodné.

Jedno rčení říká: Co tě nezabije, to tě posílí. Věřím, že hluboká pravda této věty se brzy potvrdí a my z této situace vyjdeme obohaceni a poučeni. A co víc? Třeba se i vrátíme k pravým životním hodnotám jakými jsou rodina, vzdělání, přátelství, skromnost nebo ohleduplnost. Často jsem měla pocit, že už jenom řešíme, kam pojedeme na dovolenou, jaký ještě více nevšední zážitek si zaplatíme, kolikáté auto či telefon si koupíme. Blahobyt nám zaslepoval oči a my přestávali vidět obyčejnou krásu života.

Přátelé, zvládneme to. Tuhle zkoušku dáme. Stačí, když si budeme nadále pomáhat a nebudeme spolu pouze soupeřit, když budeme používat víc zdravý rozum, než povrchní emoce a když budeme věřit v naši sílu a prozíravost. Všichni jsme teď žáky. Doba si to žádá. Věřím, že z této situace vyjdeme posíleni a obohaceni o nové zkušenosti.

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *