Logo
Vytisknout tuto stránku

Cíle školy 2021-2022

Cíle školy 2021-2022

Tak jako každý rok i letos škola stanovila cíle, jejichž prostřednictvím se chce posouvat kupředu, a to i s ohledem na potřeby studentů. 

Vzhledem k tomu, jak pandemická situace zasáhla životy žáků a na dlouho všechny upoutala k obrazovkám počítačů, je první cíl zaměřen na pomoc všem v návratu do běžného školního režimu. Zároveň umožní i novým studentům lepší adaptaci na nové prostředí. Tento cíl se jmenuje P-U-M-A a byl cílem školy již loni, po první vlně. P-U-M-A je zkratka následujících podcílů – P = Posilování mezilidských vztahů v třídním kolektivu. U = Upevňování studijních návyků žáků. M = Motivovat žáky k aktivní účasti ve výuce. A = Atraktivita výuky. 

Druhým cílem je tzv. Globální občan. Jedná se o nový koncept školy, kdy chceme studenty připravovat na svět, ve kterém budou jednou žít. Ne, že bychom to nedělali již nyní, ale tak, jak se vyvíjí společnost, je potřeba měnit i náš přístup. V tomto cíli se proto zaměřujeme na rozvoj kritického myšlení, jazykovou vybavenost, orientaci v českém i světovém dění, širší ekonomické znalosti a užívání digitálních technologií. Pro tento cíl se škola vrací i k mottu, které dříve využívala: „Náš svět si musíme zasloužit“. 

Třetí cíl je zaměřen na inovaci projektové výuky. Tak, jak byla nastavena projektová výuka na naší škole, již neodpovídala moderním požadavkům, byť se jednalo o krásná témata. Tato témata však mohou být využívána i nadále, pouze jinou formou. Nově bude projektová výuka probíhat formou týdenních bloků v době. Toto umožní lepší uchopení tématu a studenti budou skutečným aktivním a tvůrčím prvkem, ne pouze příjemci informací. 

Čtvrtý a poslední cíl vychází z nové revize Rámcového vzdělávacího programu v oblasti ICT. Z toho důvodu dochází i k úpravě Školního vzdělávacího programu, zatím jen u nových ročníků osmiletého oboru, kdy tato úprava vychází z revize a největší změnou je navýšení hodinové dotace a také změna obsahu výuky, kdy nebude postavena pouze na uživatelské úrovni, ale zahrnuje i prvky tvůrčí, např. programování. 

Věříme, že tyto cíle se nám podaří naplnit i přes riziko dalšího pandemického vývoje. 

Mgr. Martin Zelinka

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *