School life

Zhodnocení 1. čtvrtletí školního roku 2022-2023

Do letošního školního roku jsme všichni, jak učitelé, studenti, tak i rodiče vstupovali s nadějí, že to bude, po více jak 3 letech, rok, který proběhne v klidu a bez větších či menších opatření, zásahů a omezení. Zároveň nás na začátku školního roku provázeli obavy, zda dokážeme společnými silami navázat a obnovit pořádání akcí a soutěží pro naše studenty. A zda se nám povede navázat na mezinárodní výměny, na hostování našich studentů v zahraničí a přijímání zahraničních studentů do naší školy.
Během prvního čtvrtletí jsme v naší škole přivítali studenty z partnerských škol - 25 studentů ze Španělska a 18 z Německa a připravili jsme pro ně bohatý program. Oslavili jsme společně, v rámci jazykové výuky, Evropský den jazyků a zapojili jsme se do mezinárodní ceny vévody z Edinburgu DofE. Připravili jsme národní kolo španělské recitační soutěže Ústy básníka, které se zúčastnilo více jak 80 studentů z 20 středních škol z celé České republiky a zástupci velvyslanectví Španělska, Mexika a Argentiny. Naši studenti se zapojili do soutěže Klimaticky neutrální město, kterou pořádá pro studenty německého jazyka Goethe-Institut. Naše škola byla vybrána do soutěže Juvenes Translatores, kterou pořádá pro studenty cizích jazyků Evropská komise.
V rámci výuky se nám podařilo realizovat projekt Okolí mé školy a pořádali jsme setkání Svět energie. Naši studenti se zúčastnili celé řady sportovních soutěží a turnajů, ze kterých si přivezli medailové ocenění. Studenti vyššího gymnázia připravili pro studenty ze Stodůlek Halloween. Společně se školním parlamentem a za velké podpory vyučujících jsme si připomněli a oslavili Den válečných veteránů.
Pokud se tedy v tomto směru ohlédneme za uplynulým čtvrtletím, tak v navázání na tradici soutěží, akcí a mezinárodní spolupráce se naše obavy nenaplnily. 
Z pohledu klasifikace a hodnocení školních výsledků našich studentů, bylo toto období poměrně úspěšné. Naše škola se v počtu studentů na obou budovách blíží celkové možné kapacitě. V takto velkém počtu máme pouze pár studentů s horšími studijními výsledky. Naopak je velký počet studentů, kteří by v tuto chvíli dosáhli na vyznamenání. Je tedy patrné, že i nové třídy a noví studenti, které jsme v září přivítali mezi naše řady, zvládli přechod z jiných škol na tu naší.
Z dosavadních výsledků studentů je také patrné to, že zvládnutá přerušovaná školní výuka a střídání výuky hybridní, distanční a prezenční v loňském roce, nezanechalo větší negativní dopady v oblasti vzdělávání. Kde vidíme prostor pro práci s žáky a pro podporu, nejen ze strany školy, ale také zejména ze strany rodičů, je budování a péče o mezilidské vztahy a vztahy se spolužáky. Jedná se ale o celospolečenský jev, se kterým se budeme, jako společnost, muset vypořádat a nabídnout nové nastupující generaci mimořádnou podporu v tomto směru. 

Mgr. Šárka Švábová a Mgr. Martin Zelinka - zástupci ředitelky školy pro pedagogiku

 

Log in

create an account